Benvinguts al blog del alumnes dels mòduls de comunicació de GES 2 de l'escola d'adults de Sant Feliu. Aquí podreu penjar els vostres treballs i llegir els dels vostres companys. També podreu participar comentant i rebent comentaris del que heu escrit. Trobareu enllaços a altres blogs que fem servir a l'escola. Recordeu que les activitats que pengeu al blog han d'estar escrites per vosaltres.


dilluns, 18 d’abril del 2022

Àngel Guimerà Mar i Cel



Avui us presentaré un altre autor: Àngel Guimerà. 





Àngel Guimerà

Va néixer a (Santa Cruz de Tenerife, 6 de maig de 1845) fill de pare català i mare canària. Els seus pares no estaven casats quan ell va néixer fet que el va marcar. Quan tenia 7 anys es va traslladar a Catalunya, al Vendrell, lloc d'on era el seu pare. L'arribada a Catalunya li va suposar aprendre una nova llengua i adaptar-se a una nova cultura. És per això que en les seves obres sovint apareixen personatges que es troben entre dos mons, o dues cultures com els protagonistes de l'obra que comentarem avui; "Mar i Cel"


Encara que Guimerà va començar a escriure poesia pel que és més conegut és pel seu teatre i va escriure un munt d'obres que li van portar molt d'èxit a la seva època . Algunes de les seves obres més conegudes són Terra Baixa (1896), Maria Rosa (1894), La filla del mar (1900) i Mar i Cel (1888). Aquesta última és la que comentarem avui.


L'acció de Mar i cel se situa al segle SVII i la majoria de l'acció passa a la cambra d'un vaixell de corsaris, que navega per alta mar.
 És una tragèdia romàntica escrita en vers i està dividida en tres actes . L'obra explica l'amor impossible entre un pirata musulmà (Saïd) i una noia cristiana (Blanca). De fet, tota l'acció dramàtica de l'obra es concreta i evoluciona al voltant d'aquests dos personatges principals, representatius de dos mons enfrontats i el conflicte amorós i religiós.

Saïd és el capità del vaixell i és fill de pare musulmà i mare cristiana. Els seus pares van morir quan l'expulsió dels moriscos a Espanya el 1609. Per això vol venjança.

Durant l'abordatge d'un vaixell cristià Saïd és ferit i demana que Blanca, una presonera, el curi.
Blanca ha estat en un convent des de petita i anava a Barcelona a fer-se monja quan va ser capturada. Amb ella viatjava el seu pare i el capità del vaixell cristià, un cosí seu que està enamorat d'ella.


Blanca i Saïd s'enamoren però hi ha un motí al vaixell i Saïd és fet presoner. Quan Blanca i Saïd intenten fugir el pare de Blanca dispara un tret per matar a Saïd però Blanca s'interposa i mor pel tret del seu pare. Aleshores, Saïd es tira al mar amb Blanca i moren tots dos junts. La mort dels dos protagonistes és l'única manera d'aconseguir estar junts en amor. Viuen en dos mons oposats, un és el mar i l'altre el cel, que només s'ajunten a l'horitzó que és la mort.

Si voleu saber més sobre Àngel Guimerà, en aquests enllaços trobareu molta informació:


https://www.slideshare.net/SlviaMontals/mar-i-cel-17209935
https://www.escriptors.cat/autors/guimeraa/biografia-angel-guimera
https://sites.google.com/site/projectequindrama/3-continguts/3-2-angel-guimera/mar-i-cel


LED Text Scroller


TASCA2 

La companyia Dagoll Dagom ha fet vàries adaptacions de Mar i Cel en forma de musical. Us deixo un fragment on canten Blanca i Said, un altre amb la cançó del pirates. Després de mirar-los poseu un comentari sobre el que us ha semblat.




l

A continuació us poso l'obra complerta pels que la vulgueu veure (opcional)

10 comentaris:

  1. M'han agradat molt, començant per la història de desamor i contradiccions, com pateixen, l'un per l'altre, la cançó dels pirates quan veuen terra, amb una l'alegria que et transporta en el moment. L'últim explica la història de l'expulsió dels moriscs d'Espanya, hi havia qui els defensaven i el màxim retractor el rei, una història molt trista, com li demana a alà que aculli els seus amics que han perdut la vida.
    Canten al cel que els hi porti una vida més alegre amb els amics perduts. El repartiment dels botins, etc. Després estan els presoners que passen set i demanen compassió, tot per culpa de les diferències de religió i l'expulsió hi han enfrontaments i retrets entre els moriscos i cristians.
    Per altra banda els que estan a favor del capità i els que no hi estan d'acord això sempre hi ha passat i passarà és la cadena per rangs. La imposició del capità per l'abús a les dones per part dels tripulants que els considera un botí. Cada part explica la seva vida i visó de què han viscut. El dolents que són odis i encara perdura en el temps. Un gran drama.

    ResponElimina
  2. Ami sincerament, no m'agradat molt. La primera es molt romántica y bonica i la segona també está molt bé, pero per mi es veu molt antiga i avorrida.

    ResponElimina
  3. M'han agradat molt els vídeos tot i que són antics quan els escoltes tranquil·lament com feiem l'any passat és divertit sobretot el primer vídeo et sents relaxat veient-sempre la gent els agrada veure les coses antigues que en aquest futur hi ha poques i mai hi haurà com elles i són coses divertides i boniques.

    ResponElimina
  4. Jo les dues cançons les vaig cantar amb la coral de l'institut de Sant Feliu de Guíxols, la primera cançó m'agrada molt perquè té una lletra molt maca, trist, però, que ens mostra la realitat de dos mons molt diferents. Ella ha tingut una vida molt fàcil i ell ha hagut de lluitar des de ben petit, fins que ells dos es donen compta de què hi ha una altra manera de veure el món en la que ells pensaven al principi.


    El segon vídeo també m'agrada molt, i penso que ens mostra la lluita dels homes del mar per sobreviure dia a dia i superar totes les adversitats amb les quals es troben.

    ResponElimina
  5. M'han agradat bastant els vídeos, la història molt romàntica se sent com pateixen els personatges, aquesta història de desamor és com si un mateix l'estigués vivint.
    Després l'altra és una història trista. Les cançons són molt boniques i molt emotiva la lluita dels homes del mar.
    Els actors són molt bons.

    ResponElimina
  6. Em va agradar molt l'obra. Provoca molts sentiments i és molt romàntica. La cançó "per què he plorat?" és preciosa, molt profunda. Com descriu les vides tan diferents dels protagonistes, que malgrat ser tan grans, quan es tracta d'amor, totes aquestes diferències queden enrere. És com si l'amor els deixés veure més enllà de religions, de disputes, guerres o costums i fos una llum que els permeti saber que a la fi són iguals. Em van agradar els tres vídeos però em quedo amb l'actuació d'Elena Gadel, l'actriu del primer vídeo. Meravellosa la manera en què interpreta la cançó i totes les emocions que transmet, tristesa, dolor, decepció, és com si de debò ho visqués. És preciós, m'agradaria veure-ho en viu alguna vegada.

    ResponElimina
  7. Sincerament m'agradat perquè en l'obra de teatre ,perquè els protagonistes tenen bona veu i expressen bé els sentiments que volen expressar perquè beguis els sentiments que tenen els protagonistes.

    Se sent que és romàntica i que pots veure entre línies que s'estimen i que quan el protagonista veu a la noia com plorant el terre pateix i es preocupa .
    Es pot veure que és una funció de teatre que pots veure com afloren els sentiments durant la funció, d'estimar ,patir com canten amb el que senten els personatges i és molt bonic per com veus lo bé que canten i el profund de la història

    ResponElimina
  8. L'obra de teatre és interessant perquè primer veus els personatges com canten que canten molt bé després ,veus com de mica en mica van aflorant els sentiments quan s`allarga la història que expressen molt bé els sentiments que volen expressar de tristesa ,preocupació ,sentiments d´amor d'angúnia .
    A part que la representació està molt ben feta i interpretada la cançó i la canten i la expresan be, que ja entens perfectament de què tracta la història

    ResponElimina
  9. A mi sincerament aquest tipus d'obres no són del meu gust, però la primera si que m'agradat, actuen i canten molt be, perquè es veu cada sentiment només en la seva cara. L'altra no m'agradat gaire m'ha semblat bastant avorrida.

    ResponElimina
  10. Sempre m'ha agradat la música teatralitzada com li dic jo, Musicals, la Zarzuela, Operes, és una barreja d'arts, que no és gents fàcils dominar-les alhora, interpretar, cantar i ballar,
    M'encanta Mar i cel perquè és un reflex de la societat, hi ha situacions com per exemple la diferència de classes socials, del color de la pell que provocà rebuig en el nostre present, per increïble que sembli, com dic un argument molt actual.

    ResponElimina